Over Z!nt

Z!nt is een initiatief van mij, Dina Helia van Zeben.

Ik heb 25 jaar ervaring als jurist en de laatste 10 jaar ben ik daarnaast ook interne mediator. Een interne mediator is als een oliemannetje. De interne mediator maakt onderdeel uit van de organisatie en is makkelijk bereikbaar, kent de cultuur en kan vroeg bij een dreigend conflict betrokken worden zodat processen niet vast lopen. Ik zie mezelf ook als een website-cookie dat in de organisatie is geplaatst. Zo’n cookie volgt contacten in de organisatie en weet waar mogelijke informatietekorten of conflicten kunnen ontstaan zodat er op tijd bijgestuurd kan worden. Door conflictoplossing op maat aan te bieden, van een gesprek tot mediation, kan het onderlinge contact verbeterd worden.

 De combinatie van jurist/mediator maakt dat ik op verschillende gebieden ingezet kan worden. Bijvoorbeeld binnen een bedrijf of organisatie als interne mediator voor een aantal uur per week. Als ik er dan toch ben, betrek me dan ook bij opkomende juridische procedures. Ik voel me thuis in de juridische wereld en maak medewerkers erop attent als in de waan van de dag gemakshalve de weg van het juridische gevecht wordt gekozen. De rechter stuurt je de gang op, wees dat voor.

Ik zie de Wet normalisering rechtspositie ambtenaren als een grote kans voor gemeenten om bemiddeling en mediation vast te leggen in een geschillenregeling en HRM medewerkers te trainen zodat er ook naar gehandeld wordt. Het model van de VNG vind ik te algemeen en beperkt. Ik heb daarom een model geschillenregeling met bouwstenen gemaakt. Overheidsorganisaties kunnen die met eigen inbreng op maat maken. Het is een kans om afspraken over vroegtijdige oplossing van arbeidsconflicten zorgvuldig vast te leggen en te regelen. Pak die kans.

Het is mijn stijl om mensen en organisaties naar hun eigen gedrag of cultuur te laten kijken, “beïnvloed de ander, begin bij jezelf”. Wijs niet altijd met een verwijtende vinger naar de ander of naar externe factoren. Leer hoe je je eigen gedrag kunt aanpassen en daar ook het gedrag van de ander in kunt meenemen.

 Benieuwd naar wat Z!nt voor je kan betekenen? Bekijk hier wat Z!nt voor je doet, of neem direct contact op.

Dina Helia van Zeben

Lid van het MfN (Mediators federatie Nederland) en de NMV (Nederlandse mediators vereniging).

Heb je vragen, twijfel dan niet en neem contact met me op.