YES! Wauw! en een aapje: interview met Carine Anbeek intern mediator bij Corbion

 Ik kronkel met de auto door de groene weilanden bij Gorinchem en rij vanaf een dijk de parkeerplaats naast de fabriek van Corbion op. Wat een andere wereld dan mijn eigen gemeentelijke werkomgeving. Carine haalt me op bij de receptie. Terwijl we naar haar werkplek lopen vertelt ze me over Corbion: de gebouwen die de afgelopen decennia zijn gebouwd en ieder hun eigen stijl hebben,  de producten die Corbion maakt, de strenge veiligheidseisen. Ook laat ze me een oud deel van de fabriek zien dat sinds kort als vergaderruimte gebruikt wordt. De sfeer van vroeger is er gebleven, zelfs de speciale geur hangt er nog. Je voelt de historie van Corbion.

 Zelf vond ik leuk om te horen welke producten Corbion maakt, de lezers van dit interview vinden dat denk ik ook. Dus, voordat we ingaan op de interne mediation, kun je het nog een keer vertellen?

Carine: “Corbion is een biochemisch bedrijf. We maken producten van melkzuur en melkzuur derivaten, bijvoorbeeld het buitenlaagje van die hele zure snoepjes, zelf oplosbaar hechtdraad, bio afbreekbaar plastic, langer houdbaar maken van voedingsmiddelen.”

Hoe is de interne mediation bij Corbion tot stand gekomen?

“Het idee kwam in 2012 tijdens een beoordelingsgesprek. Vanuit mijn functie als HR manager support ik managers waarbij je ook met coaching en teambegeleiding bezig bent. Mijn manager bracht mij op het idee en zag mij wel als mediator. Het paste ook bij mijn rol van casemanager. Eigenlijk deed ik al vanuit mijn rol als casemanager en HR manager mediation activiteiten en wilde ik graag verdere verdieping. Daar was de mediationopleiding goed voor. Het zijn van intern mediator is geen full time baan, ik doe het naast mijn HR werk. Toen ik de opleiding ging volgen worstelde ik met deze dubbele petten. Hoe kun je de rol van HR en interne mediatior goed uitvoeren: het moet verantwoord en ethisch zijn. Weinig interne mediators combineren het met HR. Ik heb lang nagedacht over de vormgeving, die moest passen op de behoefte binnen Corbion.” Carine zoekt tussen haar papieren en pakt het stuk waar de escalatieladder van Glasl op staat. Carine: ”Ik word er vaak aan het begin van de ladder bij betrokken. Ik heb vanuit mijn HR rol contact met de medewerkers en managers en voel snel aan of er iets dwars zit. Dan probeer ik ze al rond de tafel te krijgen. Ik vind het belangrijk om een vertrouwelijke omgeving te creëren, waardoor eerder naar boven komt waar het knelt. De vertrouwelijkheid en geheimhouding zijn altijd gewaarborgd en ik heb de MfN gedragsregels. Als je er vroeg bij bent kan escalatie voorkomen worden. Je zakt dan niet verder in de escalatieladder van Glasl, althans daar help ik ze bij. Het voordeel dat ik intern mediator ben is ook dat ik makkelijk bereikbaar ben. Ik kan snel worden ingezet. De afgelopen jaren heb ik documenten voor verschillende fases binnen de mediations gemaakt. De worsteling die ik in het begin had met interne mediation heb ik niet meer. Nu heb ik het gevoel ‘yes’ het staat. Ik heb mijn eigen weg erin gevonden en die is in de peerreview bevestigd. Door de peerreview dacht ik: ja nu doe ik het goed. Ik heb er nu alle vertrouwen in.”

Hoe komt het dat het zijn van intern mediator zo goed bij jou past?

Carine: “We hebben met de afdeling de Belbin test gedaan. Daaruit kwam dat ik een groepswerker ben, ik probeer mensen altijd te verbinden met elkaar. Ik vind het leuk dat dat toen uit die test kwam. In een mediation probeer je mensen ook weer te verbinden met elkaar.”

Kun je het herleiden tot vroeger?

Carine: ”Ik had altijd veel vrienden en kon met iedereen goed opschieten. Ik heb ook hele trouwe vrienden. Ik had met niemand ruzie. Je respecteert iedereen zoals die is, ik kijk naar wat je gezamenlijk hebt.” Carine tekent twee ijsbergen op een vel papier met de punt boven water en wijst het gezamenlijke deel aan. “Als ik terug kijk dan zocht ik in de klas altijd dat gezamenlijke deel ook op. Ik kwam bij ruzies tussen beiden liet ze alle twee hun verhaal vertellen. Daar begin je in een mediation ook mee. Blijkbaar zat het er al vroeg in”.

Wat kenmerkt jou tijdens een mediation?

“Rust, humor en creativiteit. Ik haal partijen soms bewust uit hun rol: verplaats je in de ander, wissel eens van stoel,  ga eens op een wolk zitten. Wat zie je en wat vind je ervan? Ik gebruik ook weleens de koffiebekertjes (die afbreekbaar zijn omdat er melkzuur in verwerkt is) en laat een opstelling maken. Ik doe mee in de intervisiegroep van Mediation Rivierenland. Daar gaat het over andere onderwerpen dan de mediations die ik doe. Dat vind ik heel leerzaam. Daar hoor ik creatieve oplossingen en dat prikkelt weer mijn creativiteit.”

Wat vind je mooi aan mediation?

“In een mediation heb je verschillende fases. De exploratiefase vind ik het interessantste. Op een gegeven moment komt er bij een persoon een ‘Yes’. Dat noemden we zo in de opleiding. Een openbaring.” (Carine stralend): “als ik dat zie dan denk ik ‘Wauw’ dat vind ik heel mooi. Daar krijg ik energie van, dat vind ik heel erg leuk. Het inzicht dat de mensen van elkaar krijgen waarom zij zo gehandeld hebben: o, zit dat zo bij jou.”

Wat vind je belangrijk bij een mediation?

“Vertrouwen vind ik erg belangrijk. Dat probeer ik tijdens gesprekken ook uit te leggen. Als je geen vertrouwen hebt en er ook niet aan wilt werken, hoe kun je dan met elkaar samenwerken? Je wordt achterdochtig. Dan wordt je anders dan jezelf bent en functioneer je anders. Wat me ook bezig houdt is, maak dingen bespreekbaar. Dat heb ik altijd gevonden. Kijk onder water (Carine wijst weer op de twee ijsbergen op het vel papier). 80 % zit onder water dat kun je niet zien. Daar zitten behoeftes, belangen maar ook zorgen. Dat maakt dat ze het puntje van de ijsberg laten zien. Ik laat zien dat we in een mediation in een vertrouwelijke sfeer de onderkant van de ijsberg boven water willen krijgen. Ik krijg er energie van als dat lukt. Ik was altijd al bezig met dingen bespreekbaar maken. Praat er over en kijk wat er onder water zit. Ik vond het heel herkenbaar toen dit onderwerp tijdens de opleiding aan de orde kwam.”

Ook aan jou de laatste vraag: heb je een voorwerp of beeld waar je inspiratie uit haalt?

Carine zet een klein aapje op tafel en vertelt: “Dit aapje heb ik altijd op m’n bureau staan, ik heb hem ooit gekregen toen ik in het HR vak kwam. Ik had heel erg de neiging om pro actief en enthousiast te zijn. Iemand gaf me het aapje en zei dat ik eens rustig achterover moest hangen, de aap niet op mijn schouder moest nemen. Tijdens de mediation opleiding kwam de bewustwording nogmaals en in een mediation is het niet goed de aap op je schouders te nemen. Je moet tijdens mediations eigenlijk “achterover” hangen. Je moet het proces begeleiden en niet zelf dingen overnemen. Als herinnering zette ik dat aapje op m’n bureau.”

 Maart 2019